Op de hoogte blijven?

Vul dan onderstaande velden in en ontvang nieuws van Bureau BALANS.

Artikelen en boeken


In verschillende tijdschriften en boeken zijn artikelen verschenen over de pelgrimstochten, de retraites en de kloosters in Roemenië.
Ervaringen tijdens de pelgrimstochten in Roemenië zijn beschreven in het wandelblad Op lemen voeten, in Happinez en in het blad Speling.
De teksten van deze artikelen zijn hieronder te downloaden.
De retraite in het klooster in Chevetogne - België is mooi beschreven in het boek Reizen naar jezelf, van Karin Swiers.

Stilte op je levensweg - een onderzoek
In Stilte op je levensweg beschrijft Elisabeth Brouwer de ervaringen van 14 mensen die op zeer verschillende wijze de stilte zoeken en ervaren. En dat niet alleen. Samen met Elisabeth gingen ze op zoek naar hoe de stilte hun leven en werken heeft veranderd.
Daarnaast ontdekte ze in vele uitspraken van de geïnterviewden overeenkomsten met de mystieke leer van Meister Eckhart, een groot theoloog en mysticus uit de 13e eeuw. Dit leverde veel inspiratie op voor een nieuwe christelijke spiritualiteit.

De foto is van de wenteltrap naar een plek van stil gebed in het klooster van Horaita in Roemenië.

Reizen naar jezelf
Karin Swiers beschrijft in het boek Reizen naar jezelf de retraite in het klooster in Chevetogne - België. In het boek beschrijft zij plekken om te herbronnen.
Het boek is te bestellen bij het Davidsfonds in België.

Pelgrimeren langs Roemeense oosters-orthodoxe kloosters
In Speling,Tijdschrift voor bezinning (2011-3) interviewt dr. Thomas Quartier van de Radboud Universiteit Nijmegen, Elisabeth Brouwer over deze pelgrimstochten.
Ze vertelt open over haar eigen beleving en persoonlijke ontwikkeling, en beschrijft wat ze bij deelnemers ziet.
... De stilte tijdens de wandelingen. Een kloosterkerkje dat na een wandeling door een mysterieus stuk bos opdoemt tussen de bomen. Het warme gevoel, wetende dat we hartelijk begroet zullen worden en uitgenodigd voor een heerlijke maaltijd. En ook een soort opwinding die ik voel als ik de toaca hoor, het geroffel van de houten hamertjes voordat een dienst begint en dat je oproept naar binnen te gaan...
... Toen begon mij zoektocht naar of ik nog wel geloofde, in wat voor God en hoe dat te doen? Dat was best een moeilijke periode en ook confronterend. Ja, eigenlijk een fase van leegte en eenzaamheid...
Lees hier het hele verhaal.

Heilige stilte
In Happinez (2010-7) vertelt Rosita Steenbeek over haar ervaringen tijdens haar pelgrimstocht in Roemenië. Mirjam Bleeker heeft er prachtige foto's bij gemaakt die de sfeer goed weergeven. Heb je het artikel in Happinez gemist? Klik hier voor het hele artikel met de foto's.

Op zoek naar de zin van het leven
In Op lemen voeten (2006-1) schrijft Colette Alberts over haar belevenissen tijdens haar pelgrimstocht in Roemenië.
...'even later zit ik midden in de Roemeense Karpaten op een serene plek aan een houten tafel. De zon breekt door en zet het blauwgeschilderde houten kapelletje in het licht.
... 'Die avond neemt Vader Sofroni ons mee naar de eetzaal van de monniken. Engelen en heiligen dartelen over de muren
.'
Lees hier het hele verhaal.

Stilte en eenvoud
In dit boek is ongelooflijk veel interessante en nauwkeurige informatie te vinden over het orthodoxe kloosterleven in Roemenië.
Het is geschreven door Wim Lamfers, een man met een jarenlange ervaring in Roemenië, met de oosters orthodoxe spiritualiteit en in de kloosters.
Het boek is te bestellen via bol.com
BUREAU BALANS  ELISABETH J. BROUWER  T 06 293 533 11  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.