Op de hoogte blijven?

Vul dan onderstaande velden in en ontvang nieuws van Bureau BALANS.

Pelgrimstocht


De pelgrimstocht in Roemenië - een spirituele reis

8 dagen pelgrimerend wandelen van klooster naar klooster
Pelgrims gaan op reis om een doel te bereiken. De plek waar ze naar toe gaan lijkt het doel, maar al lopende ontdekken ze dat het werkelijke doel binnenin hen gelegen.
De pelgrimstocht die wij maken is een reis naar binnen. Een spirituele reis, waarbij we in stilte lopen van klooster naar klooster, in de prachtige natuur. In het klooster en tijdens het wandelen zijn er meditatieve momenten waarin je stil kunt staan bij jezelf, bij je leven, je werk of dat, wat voor jou op dat moment van belang is.
Het thema van deze reis is lopend stilstaan bij de essentie.

Om een idee te krijgen van de sfeer in de kloosters en van de omgeving kun je een filmpje bekijken via deze link   https://www.youtube.com/watch?v=j5eCPtQK3wA

De wandelingen maken we in stilte en ook een aantal maaltijden gebruiken we zonder te spreken. Het wandelen in stilte, in de prachtige natuur van de Karpaten, het meebeleven van de oosters-orthodoxe spiritualiteit in deze kloosters, en de zeer kleine groep (max. 8 deelnemers), maken deze tocht tot een unieke, intense en spirituele beleving. Elke dag heeft een thema, met een bijpassende tekst.

Wat betekent het om pelgrim te zijn? Hoe ziet jouw pelgrimstocht, jouw levensweg eruit? Wat is je verlangen? Wat draag je mee tijdens jouw reis.
Deze vragen zijn vragen aan jezelf. Er zijn geen groepsbijeenkomsten waarop we dit met elkaar delen.

  De stilte in jezelf
  Als je het contact met de innerlijke stilte in je 
  verliest, verlies je het contact met jezelf.
  Wanneer je het contact met jezelf verliest,
  verlies je jezelf in de wereld.
  Je diepste besef van jezelf, van wie je bent,
  vind je in je innerlijke stilte.
  Dat is het IK BEN
  dat dieper gaat dan naam en vorm
  Eckhart Tolle    Uit: De stilte spreekt       

Wandelingen naar de kloosters
Op een kruispunt van wegen liggen bronnen van stilte, spiritualiteit en schoonheid.
De kloosters, gelegen op historische plekken in de natuur, bieden de mogelijkheid al wandelend stil te staan bij je leven, te reflecteren en tijd en ruimte te maken voor bezinning.
Op deze pelgrimstocht wandelen we naar meerdere oosters-orthodoxe kloosters met prachtige kleurrijke interieurs in Byzantijnse stijl, in oude landschappen en bossen, gelegen op bijzondere en soms sprookjesachtige plekken. De kloosters liggen in de prachtige natuur van de provincie Moldavië in het Noord-Oosten van Roemenië.
Naast de wandelingen nemen we iedere dag deel aan een viering.

Het mystieke van deze kloosters
De mystieke en meditatieve sfeer in deze
oosters-orthodoxe kloosters draagt eraan bij om stil te staan,
naar binnen te gaan, je te laten raken, en contact te maken
met het heilige in ons en om ons heen. Met dat wat groter is
dan jezelf.

"De mystieke sfeer in de kloosterkerkjes maakt je stil,
en laat je vanzelf naar binnen gaan"

schrijft een deelnemer in haar reactie op de reis.
Het eten staat altijd op je te wachten als je een klooster bezoekt. Je bent geen toerist, je voelt je een gast die welkom is: "Na dit bezoek liep ik verder met een diep respect voor deze totaal andere wijze van leven".

Deelnemers
Deze tocht is een individuele reis, die je samen met een aantal reisgenoten maakt.
De meeste deelnemers gaan alleen mee. Per tocht kan 1 echtpaar of een stel vriendinnen/vrienden mee. De leeftijd van de deelnemers ligt zo tussen de 45 en 75 jaar. Een goede conditie en wandelervaring zijn een vereiste.
Op de pagina Reisgenoten en ervaringen hebben een groot aantal deelnemers hun ervaringen tijdens deze pelgrimstochten beschreven.

 

BUREAU BALANS  ELISABETH J. BROUWER  T 06 293 533 11  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.