Op de hoogte blijven?

Vul dan onderstaande velden in en ontvang nieuws van Bureau BALANS.

Ikonen, spiegels voor de ziel

Ikonen worden ook wel vensters op de eeuwigheid genoemd. Het zijn geen natuurgetrouwe afbeeldingen van degene die erop staat afgebeeld, zoals in de westerse religieuze kunst. Het is een beeld, een ikoon, waarmee de afgebeelde aanwezig wordt gesteld.
Ikonen symboliseren ook het bestaan van twee werelden, de onzichtbare en de zichtbare, of de innerlijke en uiterlijke wereld. Middels de ikoon is het mogelijk in contact te komen met die onzichtbare of innerlijke wereld.

Contact maken met een ikoon kan middels een ikoonmeditatie of door zelf ikonen te schilderen.

Retraite Chevetogne - ikoon meditatie
Twee keer per jaar begeleiden we een retraite in het klooster in Chevetogne - België.
Het bijzondere van dit katholieke, Benedictijnse klooster is dat er, naast een katholieke kerk met vieringen volgens de Latijnse rite, een kerk en een crypte is waar de vieringen volgens de Byzantijnse rite worden gehouden. Deze kerk en crypte zijn volledig gebouwd en ingericht zoals een oosters-orthodoxe kerk in Roemenië en andere landen. En dus ook vol met ikonen.
Tijdens de retraite kunt u kennismaken met een bijzondere manier van mediteren, namelijk via een ikoon. Deze meditatie brengt u op een diepe manier in contact met de ikoon en werkt de ikoon als een spiegel voor uw ziel.
Meer informatie over deze retraite vindt u op de pagina Retraite Klooster België.

Iconen schilderen
Ook in het Westen krijgt men steeds meer belangstelling voor iconen en gaan steeds meer mensen iconen schilderen.
Er zijn diverse iconenschilders die cursussen geven. Zelf heb ik een cursus gevolgd bij Ronald Medema, een geweldige inspirerende, deskundige en zachtmoedige leraar. Helaas zijn veel van zijn cursussen heel snel vol. Op zijn website vind je alle cursussen. Op de iconencursus/-reis in Macedonië is nog plek.
Andere aanbieders van cursussen vindt u op de website van Eikonikon.

Geschilderde ikoon bestellen
Wilt u niet zelf een ikoon schilderen, maar zou u wel een geschilderde ikoon in huis willen of aan iemand cadeau willen geven?
Dan kunt u op de pagina Ikoon bestellen een ikoon uitzoeken of u kunt een afbeelding van een ikoon opsturen en ik laat hem voor u schilderen in een klooster in Roemenië. 

  
 
BUREAU BALANS  ELISABETH J. BROUWER  T 06 293 533 11  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.