Op de hoogte blijven?

Vul dan onderstaande velden in en ontvang nieuws van Bureau BALANS.

Pelgrimstocht

8 dagen wandelen van klooster naar klooster - een spirituele reis

Pelgrims gaan op reis om een doel te bereiken. De plek waar ze naar toe gaan lijkt het doel, maar al lopend is het werkelijke doel binnenin hen gelegen.
De pelgrimstocht die wij maken is een reis naar binnen. Een spirituele reis, waarbij we wandelen van klooster naar klooster, in de stilte van de natuur. In het klooster en tijdens het wandelen zijn er meditatie momenten waarin je stil kunt staan bij jezelf, bij je leven, je werk of dat, wat voor jou op dat moment van belang is. Het thema van deze reis is lopend stilstaan bij de essentie.
Wat betekent het om pelgrim te zijn? Hoe ziet jouw pelgrimstocht, jouw (levens)weg eruit? Heb je een doel, een verlangen? Wat draag je mee tijdens je reis. Het wandelen in stilte in de prachtige natuur van de Karpaten, en het meebeleven van de spiritualiteit in de kloosters, maken deze tocht tot een spirituele reis.
De meeste wandelingen maken we in stilte en ook een aantal maaltijden gebruiken we zonder te spreken. Elke dag heeft een thema, met een bijbehorende tekst.

    De stilte in jezelf
Als je het contact met de innerlijke stilte in je verliest, verlies je het contact met jezelf.
Wanneer je het contact met jezelf verliest,
verlies je jezelf in de wereld.
Je diepste besef van jezelf, van wie je bent,
vind je in je innerlijke stilte.
Dat is het IK BEN
dat dieper gaat dan naam en vorm
Eckhart Tolle    Uit: De stilte spreekt       

De wandelingen
Op een kruispunt van wegen liggen bronnen van stilte, spiritualiteit en schoonheid.
De kloosters, gelegen op historische plekken in de natuur, bieden de mogelijkheid al wandelend stil te staan bij je leven, te reflecteren en tijd en ruimte te maken voor bezinning.
Op deze pelgrimstocht wandelen we naar meerdere oosters-orthodoxe kloosters met prachtige kleurrijke interieurs in Byzantijnse stijl, in oude landschappen en bossen, gelegen op bijzondere en soms sprookjesachtige plekken. De kloosters liggen in de prachtige natuur van de provincie Moldavië in het Noord-Oosten van Roemenië.

Naast de wandelingen nemen we deel aan een aantal vieringen.

Het mystieke van deze kloosters
De inspirerende, mystieke en meditatieve sfeer in deze
oosters-orthodoxe kloosters draagt eraan bij om stil te staan,
naar binnen te gaan, je te laten raken, en contact te maken
met het heilige in ons en om ons heen. Met dat wat groter is
dan jezelf.

"De mystieke sfeer in de kloosterkerkjes maakt je stil,
en laat je vanzelf naar binnen gaan"

schrijft een deelnemer in haar reactie op de reis.
Het eten staat altijd op je te wachten als je een klooster bezoekt. Je bent geen toerist, je voelt je een gast die welkom is: "Na dit bezoek liep ik verder met een diep respect voor deze totaal andere wijze van leven".

Deelnemers: deze tocht is een individuele reis met een aantal reisgenoten. De meeste deelnemers gaan dan ook alleen mee. Per tocht kan 1 echtpaar of een stel vriendinnen/vrienden mee. De leeftijd van de deelnemers ligt zo tussen de 45 en 75 jaar. Een goede conditie en wandelervaring zijn een vereiste.
Op de pagina Reisgenoten en ervaringen hebben een groot aantal deelnemers hun ervaringen tijdens deze pelgrimstochten beschreven.

Om een idee te krijgen van de sfeer in de kloosters kun je een filmpje bekijken via deze link   https://www.youtube.com/watch?v=j5eCPtQK3wA

 

BUREAU BALANS  ELISABETH J. BROUWER  T 06 293 533 11  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.