Op de hoogte blijven?

Vul dan onderstaande velden in en ontvang nieuws van Bureau BALANS.

Retraite klooster Belgie

In het klooster van Chevetogne - België


Data 2018
7 t/m 10 (of 11) februari
10 t/m 13 (of 14) oktober

Het is mogelijk het verblijf individueel te verlengen tot zondag na de lunch.

Waarom een retraite?
Het verlangen naar rust en stilte is groeiende. Steeds meer mensen hebben behoefte stil te staan bij wat hun beweegt, zich te bezinnen op wat er gebeurd is in hun leven, wat ze meegemaakt hebben.  Of willen juist even stil te staan en zich voorbereiden op een nieuwe fase in hun leven.
Een retraite gaat uit van de helende kracht van stilte en inkeer, en delen met elkaar.
In een retraite kun je je oefenen in de overgave aan wat er is. Door de overgave aan de stilte, maar ook tijdens de vieringen, kan er ruimte komen voor je diepste verlangens, voor contact met je inspiratiebronnen, voor nieuwe energie. Kunnen er antwoorden komen op vragen, of juist zijn met wat er is.

Thema: Innerlijke weten
Vrouwe Wijsheid danst op aarde zoals in de hemel......
Het thema van deze retraite is Innerlijke weten. Om contact te maken met je innerlijke weten is luisteren van groot belang. Echt luisteren vraagt om stilte en aandacht. Verinnerlijking is een proces, een beweging, naar binnen en ook weer naar buiten. Welk 'navigatiesysteem' helpt jou daarbij?

Albert Einstein zei: The intuitive mind is a sacred gift, the rational mind is a faithful servant. We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift.

Programma
Het programma is afgestemd op het ritme in het klooster.
Elke dag (1 dagdeel) verkennen we, gezamenlijk, het thema, met meditatie, oefeningen, een verhaal, wandelend en schrijvend. De ochtend/middag is voor stilte, reflectie, een wandeling in de natuur of het lopen van het labyrint. Dan is er ook de mogelijkheid tot een gesprek met één van de begeleiders. De avond wordt afgesloten met de completen in het klooster.
Het programma begint op de dag van aankomst om 15.00 uur (vanaf 14.00 uur kun je terecht op je kamer) en eindigt op de laatste retraitedag (zaterdag) om 15.00 uur.

Begeleiding
De retraite wordt begeleid door Elisabeth Brouwer, eigenaar van Bureau BALANS en Ari van Buuren. Elisabeth Brouwer studeerde biologie en religiewetenschappen, en is geestelijk begeleider. Sinds 2004 begeleidt zij pelgrimstochten en retraites. Sinds 2006 werkt zij als trainer & coach op het gebied van zingeving en waarden in het werk.
De retraites begeleidt zij samen met Ari van Buuren, theoloog, gestalttherapeut en intercultureel consulent.

Kosten
De kosten voor deze retraite is € 415,=.
Dit is incl. overnachtingen, maaltijden en de begeleiding, en excl. reiskosten.
Verlenging van het verblijf tot zondag na de lunch. kost € 55,= extra.
Verblijf in een kamer met eigen douche/WC kan tegen een meerprijs van € 20,= per persoon, per nacht. (Er zijn een beperkt aantal van deze kamers beschikbaar).
Kunt u vanuit uw bedrijf aan deze retraite deelnemen, dan is de prijs excl. 21% BTW.

Het klooster
De retraite is in het klooster in Chevetogne, in de Belgische Ardennen.
Dit bijzondere Benedictijnse klooster is begin vorige eeuw gesticht door Dom Lambert Beauduin. Door zijn ontmoeting met het christelijke oosten, werd hij zich bewust van de scheiding van de kerken. Dit zette hem aan om te werken aan de stichting van een klooster dat aan de christelijke eenheid gewijd moest zijn.

Het klooster met de Byzantijnse kerk

Om bij te dragen aan de christelijke eenheid heeft het klooster zowel een Byzantijnse als een Latijnse kerk gebouwd. Het 'organisatorische' onderscheid tussen de vieringen volgens de  Byzantijnse' en de 'Latijnse' rite betekent echter niet dat de liturgische vieringen gescheiden plaatsvinden. Integendeel beide groepen nemen deel aan elkaars vieringen, waardoor de eenheid tussen beide liturgische tradities wordt benadrukt.


De monniken van Chevetogne bidden, werken en ontvangen gasten met in hun hart het gebed van Christus voor zijn lijden: ‘Dat zij allen één mogen zijn’
Alle monniken zijn katholieke benedictijnen. Ongeveer de helft van de monniken leeft, en viert de liturgie, volgens de Byzantijnse ritus; het andere deel volgt de Latijnse ritus.
Het koor van de monniken vormt een belangrijk onderdeel van de vieringen.
Van de vieringen volgens de Byzantijnse rite zijn diverse prachtige CD's gemaakt.

Zingende monniken in de kapel van de Byzantijnse kerk

Webiste van het klooster:
Monastere Chevetogne


Aanmelden en inschrijven
Voor vragen en inschrijving kunt u contact opnemen met Elisabeth Brouwer van Bureau BALANS, per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch: 06-29353311.

Annulering
Bij annulering gelden de reisvoorwaarden van Bureau BALANS
(te vinden op de pagina Pelgrimstochten)

 

BUREAU BALANS  ELISABETH J. BROUWER  T 06 293 533 11  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.