Praktische informatie

De pelgrimstocht
Deze pelgrimstocht naar de kloosters in Roemenië duurt 8 dagen, van zondag t/m zondag.
We vliegen op zondagmorgen vanaf Schiphol met Austrian Airlines, via Wenen naar Iasi, in noordoost Roemenië. Vandaar rijden we met een eigen busje naar het eerste klooster waar we overnachten. We wandelen in het bergachtige landschap in de uitlopers van de Karpaten in de provincie Moldavië in het noordoosten van Roemenië. 
Zwaarte van de tocht
De tocht is in principe geschikt voor iedereen met wandelervaring en een goede gezondheid en conditie. Tijdens het lopen hoef je alleen een dag-rugzak te dragen, met water, regenkleding en wat eten voor een picknick.
De zwaarte van de wandelingen varieert per dag tussen (SNP-) niveau 2 en 3.
Dag 2, en 7 - niveau 2: wandelingen over heuvelachtig terrein over bredere paden.
Dag 3, 4, en 6 - niveau 2-3: wandelingen door de bergen met (soms flink) stijgen en dalen, ook over smalle paden.
De duur van de wandelingen varieert van 3 tot 6 uur. Er wordt in een rustig tempo gelopen, met regelmatig korte en langere pauzes voor b.v. een lunch/picknick en bezoek aan een klooster.
Verblijf in de kloosters
We overnachten in 2 kloosters. Iedere deelnemer heeft een kamer voor zich alleen. Het eten in de kloosters is biologisch. Woensdag en vrijdag zijn vastendagen: d.w.z. dan worden geen dierlijke en melkproducten gegeten.
Op de andere dagen is er soms vis. Veel eten wordt in de kloosters verbouwd en bereid, zoals groente, brood, mamaliga (polenta), zarcusca (een soort groentechutney), kaas.
Deelnemers
Deze tocht is een individuele reis, met een aantal reisgenoten. De meeste deelnemers gaan alleen mee. Regelmatig gaan mensen mee tijdens hun sabbatical, of op een keerpunt in hun leven.
Reisgenoten variëren in leeftijd van 45 tot 75 jaar. Een groep bestaat uit minimaal 4 en maximaal 7 personen.

Inschrijven voor een tocht
Je kunt je inschrijven voor een pelgrimstocht door het inschrijfformulier in te vullen op deze website, via de TAB Data en inschrijven.
Wanneer je je reis wilt verlengen, vanuit een andere stad wilt vliegen of andere wensen hebt, neem dan vóórdat je het formulier invult telefonisch of per mail contact op met Elisabeth Brouwer van Bureau BALANS. Na het verzenden van het formulier krijg je automatisch de ontvangstbevestiging op je scherm. Binnen een week hebben we telefonisch contact voor een kort intake gesprek.
Als er 4 deelnemers zijn worden de vliegtickets geboekt en gaat de tocht door. Schrijf je je in als er al 4 deelnemers zijn dan wordt je vliegticket meteen geboekt. Mocht je vóór 'je inschrijving nog vragen hebben, stuur dan eerst een mail of bel Elisabeth Brouwer.

Voorbereidende bijeenkomst
Ongeveer 2 - 3 weken voor de tocht is er in Utrecht een bijeenkomst ter voorbereiding op de tocht.
Bij inschrijving ontvang je nadere informatie over deze bijeenkomst. Deze bijeenkomst maakt deel uit van de tocht.

Kosten voor de pelgrimstocht
Je investering in deze 8-daagse pelgrimstocht is € 990,= + € 15,= voor het reisgarantiefonds van STO Garant.
In het bedrag voor de pelgrimstocht zitten alle kosten voor:
*  het vervoer binnen Roemenië: met een minibus voor de eigen groep.
*  het verblijf op een 1-persoonskamer en alle maaltijden in de kloosters
   (de kloosters ontvangen een normale vergoeding voor ons verblijf)
*  toegang tot de kloostermusea en tot het nationaal park op de berg Ceahlau
*  een Roemeense tolk/begeleider
*  persoonlijke begeleiding door Elisabeth Brouwer
Het bedrag voor de pelgrimstocht (excl. de vliegkosten) is incl. BTW.

Voor de vlucht Amsterdam - Iasi komt er nog ca. 375,= euro bij.
Dit is afhankelijk van het moment van boeking en waarop de tickets gekocht kunnen worden.
Dit bedrag kan oplopen tot € 450,=. Dus wacht niet met je inschrijven.
De kosten voor het vliegticket worden direct na boeking ervan gefactureerd en moeten binnen een week betaald worden.
Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO-Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO-Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Procedure betaling
Als het minimale aantal deelnemers van 4 personen is bereikt, gaat de pelgrimstocht door.
In verband met de garantieregeling van STO-Garant ontvang je de factuur voor de pelgrimstocht van Certo Escrow.
Het boekingsbedrag dient voor aanvang van de pelgrimstocht betaald te zijn aan de derdengeldenrekening van de Stichting Derdengelden Certo Escrow. Op de factuur die je ontvangt staat vermeld op welk rekeningnummer het bedrag overgemaakt moet worden. Deze procedure maakt deel uit van de verplichte garantiestelling, welke hieronder wordt toegelicht.

Garantie geregeld | STO Garant
De pelgrimstocht is een pakketreis in de zin van de Richtlijn Pakketreizen (EU) 2015/2302. Hierdoor kunt u aanspraak maken op alle EU-rechten die voor pakketreizen gelden.
Om te voldoen aan de wettelijk verplichte garantiestelling maakt Bureau BALANS gebruik van STO Garant, een door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) erkende garantieregeling. U kunt dit controleren via de STO Garant deelnemerspagina (www.sto-garant.nl/deelnemers). Alle informatie over STO Garant vindt u op www.sto-garant.nl
Bij elk (reis)aanbod van Bureau BALANS op deze website leest u of de garantie van STO Garant van toepassing is. In deze garantieregeling leest u wat de garantie inhoudt en welke voorwaarden van toepassing zijn. U vindt deze garantieregeling op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads)
De werking
Indien de garantie van STO Garant van toepassing is op uw boeking, dan betaalt u de reissom niet aan Bureau BALANS, maar aan de derdengeldenrekening van de Stichting Derdengelden Certo Escrow, een bij De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerde betaaldienstverlener. Deze stichting derdengelden waarborgt uw reissom tot na afloop van uw boeking.
De dag na afloop wordt de reissom vrijgegeven aan Bureau BALANS. Mocht Bureau BALANS voor het einde van uw boeking in financieel onvermogen  geraken, dan voert STO Garant de garantie uit. In de garantieregeling leest u hoe u daar in dat geval aanspraak op maakt.

Gezondheid en veiligheid
Vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A worden ook voor Roemenië aanbevolen, maar zijn niet verplicht.
Teken: Met name in het Ceahlau Nationaal park komen teken voor. Insmeren met een DEET (tegen muggen) bevattend middel kan helpen tegen tekenbeten.  Op de website van het NHG staat dat antibioticum als profylaxe (ter voorkoming van besmetting) kan worden ingenomen wanneer de teek langer dan 24 uur op de huid heeft gezeten. De antibiotica (doxyclycline) moet dan binnen 72 uur na het verwijderen van de teek worden ingenomen. Overleg met je huisarts over evt. meenemen van een dosis doxycycline.
Wilde dieren: Roemenië is een land met nog veel ruige natuur en dus ook wilde dieren. Op de paden blijven en bij elkaar blijven maakt het risico op een ontmoeting minimaal.
Verzekeringen
Deelnemers zijn verplicht een reisverzekering af te sluiten zodat in geval van nood adequate hulp geregeld kan worden. Documenten (of een kopie) van de betreffende reisverzekering moet je mee nemen naar Roemenië. Het ook afsluiten van een annuleringsverzekering hangt van je persoonlijke situatie af.

Paspoort/ID
Voor Roemenië is een paspoort of ID-kaart nodig dat bij het verlaten van het land nog geldig is (minimaal 1 dag).
Geld
Roemenië is lid van de EU maar heeft een eigen munteenheid: de Lei /RON € 1,- is ca. 4,47 Lei. Bij aankomst op het vliegveld in Iasi kun je Roemeens geld pinnen.
Tijdzone
In Roemenië is het één uur later dan in NL en België.

        Klik hier voor de garantieregeling van STO Garant