Retraite klooster Belgie

In het klooster van Chevetogne


In 2023 zijn er geen retraitesOm contact te maken met je innerlijke weten is luisteren van groot belang. Echt luisteren vraagt om stilte en aandacht. Er is een groot verlangen naar stilte en rust. Stilte is nodig om stil te kunnen staan bij wat je beweegt, wat je verlangens zijn, je te bezinnen op wat er is in je leven, wat je hebt meegemaakt of op de nieuwe levensfase die zich aandient.
Een retraite gaat uit van de helende kracht van stilte en inkeer, en af en toe delen met elkaar. In de retraite kun je je oefenen in de overgave aan wat er is. Door de overgave aan de stilte kan er ruimte komen voor je diepste verlangens, voor contact met je inspiratiebronnen, voor nieuwe energie. Kunnen er antwoorden komen op vragen, of juist zijn met wat er is.

Programma
Het programma is afgestemd op het ritme in het klooster. Elke dag, in 1 dagdeel, verkennen we gezamenlijk het thema met meditatie, oefeningen, wandelend en schrijvend. De ochtend/middag is voor stilte, reflectie, een wandeling in de natuur of het lopen van het labyrint. Dan is er ook de mogelijkheid voor een gesprek met een begeleider. De avond wordt afgesloten met de completen in het klooster.
Het programma begint op de dag van aankomst om 15.00 uur (vanaf 14.00 uur kun je terecht op je kamer) en eindigt op de laatste dag, zaterdag, om 15.00 uur.

Begeleiding
De retraite wordt begeleid door Elisabeth Brouwer, eigenaar van Bureau BALANS, samen met Caroline Cazemier.
Elisabeth studeerde Biologie en Religiewetenschappen, en is coach, gids en geestelijk begeleider.
Op de pagina Wie zijn Wij kun je meer lezen over de achtergrond van Elisabeth en Caroline.

Kosten
De kosten voor deze retraite ........
Dit is incl. overnachtingen in een 1-persoonskamer, alle maaltijden en de begeleiding, en excl. reiskosten.
Kun je vanuit je bedrijf aan deze retraite deelnemen, dan is de prijs excl. 21% BTW.

Extra opties
Verlenging
van het verblijf tot zondag na de lunch kost € 60,= extra.
Verblijf in een kamer met eigen douche/WC is mogelijk tegen een meerprijs van € 20,= per persoon, per nacht.
(Er zijn een beperkt aantal van deze kamers beschikbaar).

Inschrijven
Je kunt een inschrijfformulier aanvragen bij Bureau BALANS.
Dat kan telefonisch via 06 - 2935 3311 of door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
met vermelding van adres en telefoonnummer.

Annuleren
Bij annulering gelden de annuleringsvoorwaarden van Bureau BALANS

Geen garantieregeling
Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant.

Het klooster
De retraite is in het klooster in Chevetogne, in de Belgische Ardennen.
Dit bijzondere Benedictijnse klooster is begin vorige eeuw gesticht door Dom Lambert Beauduin. Door zijn ontmoeting met het christelijke oosten en de oosters-orthodoxe religie werd hij zich bewust van de scheiding van de kerken. Dit zette hem aan om te werken aan de stichting van een klooster dat aan de christelijke eenheid gewijd moest zijn.
Om bij te dragen aan de christelijke eenheid heeft het klooster zowel een Byzantijnse kerk als een Latijnse kerk. Het 'organisatorische' onderscheid tussen de vieringen volgens de  Byzantijnse' en de 'Latijnse' rite betekent echter niet dat de liturgische vieringen gescheiden plaatsvinden. Beide groepen nemen deel aan elkaars vieringen waardoor de eenheid tussen beide liturgische tradities wordt benadrukt.

De monniken van Chevetogne bidden, werken en ontvangen gasten met in hun hart het gebed van Christus voor zijn lijden: ‘Dat zij allen één mogen zijn’. Alle monniken zijn katholieke benedictijnen. Ongeveer de helft van de monniken leeft en viert de liturgie volgens de Byzantijnse ritus, het andere deel volgt de Latijnse ritus.
Het koor van de monniken vormt een belangrijk onderdeel van de vieringen. Van de vieringen volgens de Byzantijnse rite zijn diverse prachtige CD's