Pelgrimstocht Roemenie

Bronnen van stilte, spiritualiteit en schoonheid
Op een kruispunt van wegen liggen bronnen van stilte, spiritualiteit en schoonheid: prachtige kloosters, gelegen op historische plekken in de natuur, met mystieke kerkjes, beschilderd in Byzantijnse stijl. Om een idee te krijgen van de sfeer in de kloosters en van de omgeving kun je een filmpje bekijken via deze link kloosters in Roemenië.

Op deze pelgrimstocht in Roemenië wandelen we van klooster naar klooster. De tocht voert door bossen, valleien en weilanden, over bospaden en onverharde wegen. Het landschap is zowel glooiend als bergachtig met een enkele steile helling. Informatie over de zwaarte van de wandelingen vind je op de pagina Praktische informatie. We overnachten in twee kloosters en een berghut. De bagage wordt vervoerd.
Het wandelen in stilte in de prachtige natuur van de Karpaten, het meebeleven van de oosters-orthodoxe spiritualiteit in deze kloosters, en de zeer kleine groep (max. 7 deelnemers), maken deze tocht tot een unieke, intense en spirituele beleving.
Aardse mystiek
De kloosters en de wandelingen bieden je de mogelijkheid stil te staan bij je leven, te reflecteren en tijd en ruimte te maken voor bezinning. De wandelingen en de meeste maaltijden zijn in stilte. Dit geeft je de mogelijkheid dichter bij jezelf te komen.
De mystieke en meditatieve sfeer in deze oosters-orthodoxe kloosters draagt eraan bij naar binnen te gaan, je te laten raken en contact te maken met het heilige in ons en om ons heen. Met dat wat groter is dan jezelf. Het bijwonen van vieringen in de prachtige kloosterkerkjes, in de vroege ochtend of de late avond, is als een meditatie waarin tijd tijdloos wordt.

Het verlangen een pelgrimstocht te maken
De tocht begint met een voorbereidende bijeenkomst in Utrecht. Op deze bijeenkomst krijg je informatie over het leven in de oosters-orthodoxe kloosters en delen we het verlangen om deze pelgrimstocht te maken. Niet iedereen kan een pelgrims- tocht van weken lopen maken. Door de opzet van deze tocht, met iedere dag een wandeling, een thema en teksten ter overdenking krijg je toch de ervaring van het pelgrimeren.

Thema's en gedichten
Een pelgrimstocht kun je als metafoor voor je levensweg zien. Thema's als verlangen, vertrekken, op weg gaan, reisgenoten en verdwalen kom je ook in je leven tegen. Net als bergen en dalen, hoogte- en dieptepunten. Iedere dag heeft een thema en start met een tekst of gedicht ter overdenking. Deze komen uit verschillende spirituele tradities, zoals de christelijke mystiek, het sjamanisme en de gnostiek. Deze teksten zijn voor jou persoonlijk, om te overdenken. Er zijn geen momenten waarop deze gezamenlijk, als groep worden gedeeld.
Gaandeweg
gaandeweg de weg gegaan
de weg gegaan
om stil te staan
om stil te worden
stil van binnen
gaandeweg
de weg naar binnen
- Lea Jacobs -
Ontmoetingen
Doordat we slapen in de kloosters waar nog veel monniken en nonnen wonen, krijg je de mogelijkheid hun leven van dichterbij mee te maken. De persoonlijke contacten van Elisabeth met monniken en nonnen leiden zomaar tot verrassende ontmoetingen.
 
De kloosters
Het eerste klooster waar we overnachten is het klooster Neamt, gelegen in het Vânãtori Neamt Natural park. Dit klooster is het religieuze centrum van de regio en één van de oudste kloosters. Het is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse Moldavische architectuur. In de vroege ochtend wonen we een viering bij in de kloosterkerk en maken we kennis met de sfeer in een oosters-orthodoxe dienst, omgeven door de overweldigende Byzantijnse schilderingen.
Het bijbehorende seminarie heeft een kerk waarvan de gehele buitenkant prachtig beschilderd is.
Het tweede klooster is het klooster Durau, een nonnenklooster gelegen aan de voet van de berg Ceahlau en aan der rand van het Ceahlau National park. De ligging van het klooster en het karakter van moeder overste, heeft gemaakt dat de nonnen hier warm en gastvrij zijn. Vanuit dit klooster beklimmen we de berg.
Op alle wandeldagen lopen we naar kloosters in de omgeving en lunchen we meestal in een skete, een soort kluizenaarsplek, gelegen op prachtige plekken soms diep verscholen in het bos waar je alleen lopend kunt komen, of we picknicken op een mooie plek in de natuur.
Het wandelen
We wandelen in het Noord-Oosten van Roemenië, in de uitlopers van de Karpaten, in twee nationale parken: Vânãtori Neamt Natural park en Ceahlau National park. In deze parken komen veel, ook wilde, dieren en vogels voor. De berg Ceahlau in het Ceahlau National park wordt wel het Athos van Roemenië genoemd vanwege de vele kluizenaars die er hebben geleefd.
Op de pagina Praktische informatie vind je alles over de aard en de zwaarte van de wandelingen.